Katero ležišče izbrati
Nasveti

Katero ležišče je pravo zame?

Pravo ležišče za dober spanec je tisto, ki zadovolji vaše osebne potrebe po udobju in podpori. Poleg tega je pri nakupu pravega ležišča treba upoštevati še naslednje dejavnike:

 • želen nivo udobja,
 • naša teža in višine,
 • najbolj pogost spalni položaj,
 • morebitne zdravstvene težave (alergije, bolečine v križu, itd.),
 • ter osebne preference.

Poleg tega je zelo pomembno, da se pozanimate o poreklu in certifikatih vgrajenih materialov, trajnosti in ustrezni velikosti ležišča, o proizvajalcu ter o ceni izdelka.

Ker je nakup novega ležišča pomembna naloga, si lahko pri odločitvi pomagate z vodičem za izbiro ležišča, v katerem smo vam odgovorili na najpogostejše dileme pri nakupu.

Poleg vodiča vam lahko pri odločitvi pomaga tudi čarovnik za izbiro ležišča, ki vam v 7 korakih na podlagi vaših odgovorv predlaga za vas najbolj primeren model vzmetnice ali ležišča.

Kdaj zamenjati ležišče?

Od kakovosti materialov, iz katerih je ležišče sestavljeno, je odvisno, kako dolgo nam bo ležišče nudilo ustrezno podporo.

Ne glede na kvaliteto ležišča pa naj ga iz higienskih vzrokov ne bi uporabljali dlje kot 7 – 10 let.

Najpogostejši vzroki za nakup ležišča so torej:

 • Menjavo ležišča priporočamo na 7-10 let,
 • vidni so znaki obrabljenosti ležišča,
 • zjutraj se zbudimo neprespani ali z bolečinami v vratu.

Preberite več o tem, kdaj je čas za nakup novega ležišča.

Ležišče mora zagotavljati optimalno oporo pri ležanju.

V ponudbi imamo mebloJOGI® ležišča, ki ponujajo različne občutke udobja, in sicer mehkejša, ležišča srednje trdote in trša ležišča.
Optimalno ležišče mora enakomerno podpirati vse dele našega telesa. Ležišče se mora prilagajati obliki hrbtenice, torej da je hrbtenica ne glede na spalni položaj v naravnem položaju, mišice pa sproščene.

Posebej je treba biti pozoren na izpostavljene dele telesa, kot so ramena in boki, kjer mora biti ležišče mehkejše, da omogoča njihovo globlje ugrezanje. Nasprotno je pri hrbtenici v ledvenem predelu, kjer je potrebna večja podpora, zato mora biti ležišče v tem predelu nekoliko trše.

Pri izbiri trdote ležišča je treba upoštevati vaš spalni položaj, telesno težo, zdravstvene težave in druge dejavnike.
Preberite več o tem, kako izbrati ustrezno trdoto ležišča glede na vaš spalni položaj in preference.

Trdota ležišča - trše ležišče

Katero izbrati trdoto vzmetnice?

PREBERITE VEČ
IMG 2066 scaled

Vaš spalni položaj vpliva pri izbiri trdote vzmetnice

 • Pri spanju na hrbtu priporočamo srednje trdoto ležišča. Hrbtenica bo imela dovolj opore in bo  ohranila svoj naravni položaj.
 • Pri spanju na boku je najboljša izbira mehkejše ležišče. Ramena in boki se bodo ugreznili v ležišče in bodo razbremenjeni, obenem pa bo  hrbtenica izravnana.
 • Pri spanju na trebuhu se poveča tveganje za bolečine v križu, zato je dobro izbrati trše ležišče. Tako zagotovimo poravnavo bokov in ramen ter posledično oporo celotni hrbtenici.

Izberite vrsto ležišča, ki vam nudi največje udobje.

Danes so najboljša ležišča sestavljena iz več plasti, ki so naložene druga na drugo in nudijo boljše udobje. Zaradi luksuznih materialov in izjemno mehkih tkanin s posebnimi obdelavami je ležišče na dotik še bolj prijetno.

Izbirate lahko med žepkastimi vzmetnicami, ležišči iz pene ali ležišči iz lateksa. Preberite več o vrsti ležišč, in katere so njihove prednosti.

Preverite poreklo materialov in certifikate.

Materiali v ležišču ali vzmetnici vplivajo na kakovost vašega spanca. Najkakovostnejša ležišča imajo vgrajene materiale najvišje kakovosti, ki izpolnjujejo visoke zahteve in standarde Evropske unije.

Izven Evropske unije pa te zahteve niso tako visoke, zato so lahko materiali in ležišča s takšnim poreklom slabše kvalitete.

Velikokrat je vprašljiva tudi neoporečnost materialov, saj ni nujno, da imajo vsi materiali certifikate, ki bi dokazovali, da le-ti ne vsebujejo zdravju škodljivih snovi.
Pozanimajte se o certifikatih, ki jih ima proizvajalec. Zagotovilo kvalitete predstavljajo certifikati vgradnih materialov ležišč, ki jih ima proizvajalec.

Preverite, katere certifikate uporabljamo v mebloJOGI® izdelkih.

Ležišče mora biti dovolj veliko.

Pri nakupu ležišča je treba vedeti, kdo ga bo uporabljal, saj to vpliva na širino in dolžino ležišča.

Za optimalno udobje priporočamo, da je ležišče oziroma vzmetnica približno 20 cm daljše od telesne višine osebe, ki spi na ležišču.

Širina enoposteljnega ležišča naj bo vsaj 80 cm, širša ležišča pa seveda ponujajo še več prostora za bolj udoben spanec.

Poleg standardnih dimenzij pa izdelujemo tudi ležišča po meri.

Izbirate lahko med več dimenzijami mebloJOGI® vzmetnic in ležišč.

Katero ležišče kupiti, ko kupujete za par?

Ko kupujete ležišče skupaj s partnerjem, ga preizkušajta istočasno. Oba se uležita na hrbet in podložita roke pod glavo z razširjenimi komolci. Komolca se ne smeta dotikati.

Enojna postelja ali zakonsko ležišče?

Kakšne vrste ležišč poznamo

Katere vrste ležišč poznamo?

PREBERITE VEČ

Ne pozabite na primerne letvice za posteljo.

Da bi maksimalno izkoristili prednosti vzmetnice ali ležišča ter mu podaljšali življenjsko dobo, ne smemo pozabiti na primerno podlago oziroma letveno dno.

Pri slednjem je pomembno je, da so letvice prožne in da razmik med njimi ni večji od 4 cm, da ne bi prišlo do poškodbe ležišča ali zdrsa vzmeti med letvami.

Če boste v postelji na primer brali, uporabljali računalnik ali gledali TV, vam v tem primeru priporočamo nastavljivo letveno dno, pri katerem lahko vzglavje dvignemo na želeno višino.

Preberite več o izbiri primernega letvenega dna za vašo posteljo.

Ugodno razmerje med ceno in kvaliteto.

Pogosto pozabljamo, da kar tretjino življenja prespimo. Težko najdemo izdelek, ki bi ga uporabljali tako pogosto, kot uporabljamo ležišče.

Kljub temu navadno namenimo premalo denarja za nakup ležišča. Zavedati se moramo, da je cena ležišča običajno odraz kvalitete vgrajenih materialov. Zato se ob nakupu posvetujte z izkušenimi svetovalci, ki vam bodo znali pomagati pri izbiri pravega ležišča ter ugodnem razmerju med kvaliteto in ceno.

Navodila za uporabo in vzdrževanje vzmetnic

Kako izbrati letvice za posteljo?

PREBERITE VEČ

Pomembno vlogo imajo tudi tradicija, znanje in izkušnje proizvajalca.

Na slovenskem trgu obstaja veliko ponudnikov ležišč, ni pa jih veliko z dolgoletnimi izkušnjami. V ležiščih mebloJOGI® se prepleta že 60 let izkušenj in tradicije v proizvodnji izdelkov za spanje, bogato znanje v razvoju in izdelavi ter vodilno mesto v tej dejavnosti.

Smo največji slovenski proizvajalec ležišč in edini z več kot 60-letnimi izkušnjami ter zaupanjem kupcev. Naša priporočila so najboljši dokaz zaupanja tudi med poslovnimi partnerji, kot so hotelske verige, bolnišnice, študentski domovi in domovi za ostarele ter ostale namestitvene kapacitete.

Preberite si več o kakovosti Meblo.

Če potrebujete ležišče za avtodom ali plovilo, preberite priporočila o izbiri ležišča ali vzmetnice za dopust.

Preverite našo ponudbo žepkastih vzmetnic, ležišč iz pene ali ležišč iz lateksa. 

blue fabric texture

Potrebujete pomoč pri izbiri vzmetnice ali ležišča?

vodici2
Vodič za izbiro ležišča

Povzetek košarice

Košarica je prazna.
Trenutno nimate v košarici nobenega izdelka.
V trgovino