Nakup novega ležišča naj bo premišljeno dejanje
Nasveti

Kdaj je čas za nakup novega ležišča?

Na kakovostno zasnovani vzmetnici ali ležišču spimo bolj mirno in brez obračanja. Prav zato je potrebno zagotoviti, da obstoječe ležišče še ponuja ustrezno oporo naši hrbtenici in zagotavlja dovolj udobja med ležanjem.

Kdaj je torej čas za nakup ležišča ali vzmetnice?

1. Ležišče je staro 7 ali več let.

Idealno je, da vsakih 7 let zamenjate ležišče – tako iz higienskih vzrokov kot zaradi spreminjajočih se potreb našega telesa po udobju v različnih življenjskih obdobjih.

V tem obdobju se namreč v njem nabere veliko znoja in odmrle kože, s katerima se hranijo pršice. Poleg pršic pa se nabirajo tudi prah, virusi, bakterije in glive, kar neugodno vpliva na zdravo spalno okolje.

2. Higienski razlogi.

Med spanjem dnevno na ležišču puščamo znoj in odmrle kožne celice, s katerima se pršice hranijo. Če k temu prištejemo še toplo sobno temperaturo ter primerno vlažnost, imajo pršice vse potrebno za nemoten razvoj.

Poleg pršic se v ležišču nabirajo tudi prah, virusi, bakterije in glive. Vse našteto predstavlja nezdravo spalno okolje, z nakupom ležišča pa lahko ponovno vzpostavimo zdravo spalno klimo.

3. Spreminjajoče se potrebe človeškega telesa po udobju v različnih življenjskih obdobjih.

Naše telo in njegove potrebe se z leti spreminjajo. Starejši kot smo, več udobja potrebujemo. To pomeni, da izbiramo ležišča z bolj udobnimi in telesu čim bolj prilagodljivimi zgornjimi sloji.

Zato je priporočljivo, da svoje ležišče vsakih nekaj let primerjate z novimi modeli ležišč na tržišču in se odločite za najprimernejšo zamenjavo glede na nove potrebe in tehnološke inovacije.

4. Dotrajanost materialov.

Ležišče v 7 letih naredi že približno 20.000 delovnih ur!
Za primerjavo, v povprečju z avtomobilom v takem obdobju opravimo približno 2.500 ur vožnje, veliko ljudi pa ga v tem času že zamenja.

Z uporabo ležišče izgublja elastičnost in sčasoma ne zmore več zagotavljati ustrezne podpore za pravilno lego hrbtenice, vendar tega nujno ne občutimo, ker ga uporabljamo dnevno.

5. Če se zbujate togi, odreveneli ali z bolečinami je tudi čas za nakup ležišča.

To je tudi znak, da vaše ležišče ne opravlja več svoje naloge ustrezne podpore telesa.

Če se zjutraj zbujamo neprespani ali z bolečinami v vratu, križu ipd. je lahko tudi to posledica neustreznega oziroma starega ležišča.

Bolečine v križu in motnje spanja

6. Bolje spite drugod (npr. v hotelu) kot pa v svoji postelji.

Ko vzmetnica na domači postelji ni več najudobnejše ležišče za vaše potrebe po kakovostnem spanju, je čas, da preverite novosti na trgu in poiščete novo, ki vas bo vsako noč sladko zazibala v spanec.

7. Ležišče ima vidne znake predolge uporabe, kot so vdolbine, ohlapna tkanina, poškodovano jedro ali neprijeten vonj.

Če opažate katerega od zgornjih znakov, je čas, da poskrbite za zamenjavo ležišča ter svojemu telesu omogočite zdrav in kakovosten spanec na vrhunsko izdelani vzmetnici. Izbirate lahko med žepkastimi vzmetnicamiležišči iz pene ali ležišči iz lateksa.

Več o njih si lahko preberete v tem članku.

Izbrati pravo trdoto vzmetnice

Katero ležišče je pravo zame?

PREBERITE VEČ

Povzetek košarice

Košarica je prazna.
Trenutno nimate v košarici nobenega izdelka.
V trgovino