-20% na vse vzmetnice in ležišča + BREZPLAČNA DOSTAVA*.
PREVERITE UGODNOSTI
Kakšne vrste ležišč poznamo
Nasveti

Kakšne vrste ležišč poznamo?

Žepkasta vzmetnica, ležišče iz pene ali lateksa - kaj izbrati?

Žepkaste vzmetnice

Vzmetnica z žepkastim vzmetenjem je sestavljena iz vzmeti, ki so večkrat ovite okoli svoje osi, kar omogoča izredno prožnost in prilagodljivost. Vsaka vzmet je vložena v posamezno tekstilno vrečko ter združena druga poleg druge, kljub temu pa delujejo medsebojno neodvisno.

Žepkaste vzmetnice zaradi svoje izjemne sposobnosti točkovnega prilagajanja telesu zagotavljajo optimalno podporo ter istočasno izjemno udobje pri ležanju. Telo podpirajo po celotni dolžini in širini in omogočajo hrbtenici lego v pravilnem položaju, zato se mišice sprostijo, spanec pa je z manj gibanja bolj miren.

Na vzmetnicah se kar do 30 % manj pregrevamo kot na ležiščih.

Zračne komore v žepkastih vzmeteh omogočajo optimalno kroženje zraka in odvajanje vlage, zato se na vzmetnicah telo do 30 % manj pregreva kot na ležiščih iz pene. Vzmetnice so vsekakor optimalna izbira, če se potite, vam je pogosto vroče oziroma želite spati na zračni in suhi površini.

Za udobje na vzmetnici poskrbi plast lateksa ali spominske pene.

Vzmeti v ležišču nudijo oporo, nad in pod plastjo vzmeti pa so materiali, ki zagotavljajo udobje. Vzmetnice lahko kombiniramo s spominsko peno, ki učinkovito razbremeni mišice in daje občutek mehkobe, naravnim lateksom, ki preprečuje pregrevanje telesa, HR-peno, ki je elastična in zračna, itd.

mebloJOGI® Vzmetnica Nirvana

Žepkaste vzmetnice imajo izjemno sposobnost točkovnega prilagajanja obliki telesa.

Med ležanjem se odzovejo le tiste vzmeti, na katere pritiska telo, ostale vzmeti pa mirujejo. Vzmeti so razdeljene na več con udobja, in sicer mehkejše in trše, odvisno od tega, koliko opore potrebuje naše telo v posameznem predelu.

Partnersko ležišče – vzmetnica, ki ima dve različni trdoti jedra.

Partnersko ležišče ima dve različni trdoti jedra ali vzmeti, ko enemu ustreza povprečna trdota ležišča “Normal”, drugemu pa trdo ležišče “Hard”. Primerna je za pare z zelo različno telesno težo in različnimi spalnimi položaji. Tako si lahko oba partnerja individualno izbereta svojo trdoto ležišča, ki jima najbolj ustreza.

Žepkaste vzmetnice

Kako delujejo žepkaste vzmeti?

Posamezne vzmeti so vložene v tekstilne vrečke in prišite druga zraven druge, vendar delujejo medsebojno neodvisno. Vzmeti so večkrat ovite okoli svoje osi, kar omogoča izredno prožnost in prilagodljivost. Na pritisk telesa se odzivajo samo obremenjene vzmeti, ostale pa mirujejo.

Vzmeti v žepkih se odzovejo že na najmanjšo spremembo v porazdelitvi teže po ležišču, obliko telesa in spalni položaj. Vse prednosti žepkastega vzmetenja so še bolj izrazite pri conskih jedrih. Jedra so lahko 1-, 3-, 5- ali 7-conska. Trdota con se razlikuje po debelini žice vzmeti – pri mehkejših vzmeteh je žica tanjša, pri trših vzmeteh pa debelejša.

Žepkaste vzmeti
udobno spanje

Vzmetnice priporočamo

 • ljudem, ki jim je pogosto vroče,
 • ljudem, ki se potijo,
 • pri bolečinah v sklepih ali hrbtenici,
 • alergikom,
 • ljudem, ki želijo zračno in suho spalno površino,
 • ljudem, ki si želijo več udobja.
Žepkaste vzmetnice

Vzmetnica 90 x 200: priljubljena izbira za otroške postelje in posameznike

Vzmetnica v velikosti 90 x 200 cm je najbolj pogosta izbira, ko opremljamo otroško sobo ali spalnico mladostnika. Za to dimenzijo se odločijo tudi nekateri pari, ki si želijo imeti dvojno ležišče zaradi lažjega obračanja.

Dobro je sicer premisliti tudi o večjih dimenzijah, saj se vzmetnice 160 x 200, 140 x 200 ali 120 x 200 cm uporablja dlje časa tudi, ko otrok dobi prijatelje ali sorodnike na obisk. Tudi sicer nam širša ležišča nudijo še več udobja pri ležanju.

Vzmetnica 180 x 200: pogosta izbira za pare

Za pare priporočamo vzmetnico 180 x 200, ki obema partnerjema ponuja dovolj udobja za mirno spanje in nemoteno obračanje. Ponujamo tudi možnost izdelave mebloJOGI®  partnerskih ležišč, pri katerih ima ena vzmetnica dve združeni jedri, in sicer z mehkejšimi in s tršimi vzmetmi.

 

Ležišča iz lateksa

Lateks ležišča so danes zelo priljubljena, predvsem zaradi lastnosti naravnega lateksa. Lateks ležišča so najpogosteje v celoti narejena iz lateksa, lahko pa so v kombinaciji z drugimi materiali, na primer s kokosom.

Lateks se pridobiva iz drevesa kavčukovca, v ležiščih pa se najpogosteje uporablja mešanica naravnega in sintetičnega lateksa. V mebloJOGI® ležiščih uporabljamo lateks izdelan po postopku Dunlop, ki oblikuje bolj gosto in trdnejšo obliko lateksa, ki je zelo prilagodljiv vendar hkrati tudi zelo trpežen.

Več o lateks ležiščih in njihovi sestavi si lahko preberete TUKAJ.

Lateks ima ergonomske lastnosti, zato daje odlično podporo hrbtenici.

Večconsko ležišče iz lateksa se odlično prilagaja individualni obliki telesa, saj je lateks znan po svojih ergonomskih lastnostih. Tako je vaša hrbtenica nenehno v naravnem položaju ne glede na spalni položaj.

Lateks je antibakterijski.

Lateks je naravnega izvora, in kot tak deluje protiglivično ter preprečuje razvoj pršic.

Lateks je izjemno zračen material in preprečuje pregrevanje.

Prednost ležišča iz lateksa je tudi zračnost, ki je v naših izdelkih še izboljšana s perforiranimi zračnimi kanali. Priporočamo ga ljudem, ki se ponoči pogosto premetavajo, jim je vroče ali se potijo, saj je izjemno zračen material in odlično prevaja toploto.

Ležišča iz lateksa

Lateks zaradi odlične prilagodljivosti preprečuje preležanine.

Lateks je zelo elastičen, zato enakomerno in točkovno razporeja pritisk ležišča na telo. Tako bodo vaše mišice popolnoma sproščene, vi pa pripravljeni na kakovosten počitek. Zaradi svoje prilagodljivosti ležišča iz lateksa pogosto uporabljamo tudi kot ležišče pri dvižnih posteljah.
Ne pozabite, da je lateks ležišče treba večkrat obračati, da je jedro enakomerno obremenjeno in mu s tem podaljšamo življenjsko dobo.

Lateks delujejo protivnetno in pomaga pri bolečinah.

Ležišča iz lateksa lahko zaradi svojih naravnih danosti ugodno vplivajo pri lajšanju bolečin povezanih z gibalnimi boleznimi, kot so različne oblike artritisa in nespecifične bolečine v mišicah.

Več o lateksu
Ležišče iz lateksa
Potenje in občutek vročine

Ležišča iz lateksa priporočamo

 • tistim, ki jim je ponoči pogosto vroče, se potijo ali premetavajo,
 • če uporabljate dvižno letveno dno,
 • bolnikom, ki morajo večino časa ležati, saj ne povzroča preležanin.

Odsvetovali pa bi ga ljudem, ki imajo povišano vlago v prostoru, saj lateks nase veže vlago iz okolja.

Ležišča iz lateksa

Ležišča iz pene

Ležišča iz pene so sestavljena iz različnih vrst pen, ki se med seboj razlikujejo po prožnosti, trdoti in višini. V veliki večini gre za kombinacije poliuretanskih pen, spominskih pen ali HR-pen. Vsem ležiščem iz pen sta skupni nekoliko slabša zračnost in slabše izravnavanje temperature, so pa zato nekoliko cenejša ter lažja za prenašanje in obračanje. Pogosto se jih uporablja za pomožna ležišča in začasne spalne rešitve.

Ležišča iz pene primerna za alergike.

Ležišča iz pene so hipoalergena ter posebej primerna za alergike in astmatike.

Različne vrste pene na izbiro glede na želeno vrsto udobja.

Ležišča se razlikujejo po tipu pene in številu con.
Osnovna pena je poliuretanska Puhin® pena, ki je zaradi izjemne fleksibilnosti ustrezna za ležišča, saj ohranja svojo obliko.
Ležišča iz HR-pene so zaradi strukture odprtih por izjemno elastična in zračna, telesu pa med ležanjem nudijo čvrsto oporo.
Ležišča iz spominske pene se oblikujejo pod težo in temperaturo telesa, zato zmanjšujejo pritisk na telo in popolnoma razbremenijo mišice in sklepe.

Ležišča iz pene
Elastična in prilagodljiva spominska pena
Nespečnost

Ležišča iz pene priporočamo

 • kot pomožno ležišče ali prehodna spalna rešitev,
 • za uporabo na dvižnih posteljnih podih,
 • ko potrebujemo cenovno bolj ugodno rešitev.

Odsvetovali pa bi ga ljudem, ki imajo bolečine v hrbtenici in sklepih ter starejšim ljudem. V primeru, da vam je ponoči toplo in se potite, vam ležišče iz pene odsvetujemo.

Ležišča iz pene

Nudimo strokovno svetovanje in meritve za nakup idealnega ležišča.

Pomembno je, da izbiramo med ležišči, v katera so vgrajeni le najboljši, certificirani materiali, ki so zdravju neškodljivi, saj si bomo le-tako lahko zagotovili zdrav spanec. Preberite si več o materialih, ki jih uporabljamo v naših ležiščih in ostalih izdelkih za spanje.

V mebloJOGI® izvajamo tudi individualne meritve z merilno napravo X-Senzor®, s pomočjo katere lahko izmerimo, katero ležišče najboljše razbremeni vaše mišice in zmanjša pritisk na telo.

Povzetek košarice

Košarica je prazna.
Trenutno nimate v košarici nobenega izdelka.
V trgovino