Dekle ureja posteljo jesensko čiščenje
Nasveti

Čas za jesensko čiščenje

Jesensko čiščenje in organizacija doma

Jesen je ravno tako kot pomlad idealen čas za čiščenje ter organizacijo našega doma. Je čas, ko lahko prostore pripravimo na zimo in se poslovimo od poletnih dni. Z dobro higieno doma se bomo lahko izognili virusom in prehladom, ki se pogosteje razvijajo ob padcu temperatur. Jesensko organiziranje domovanja nam lahko zviša motivacijo za prihajajoče hladne mesece, zato je ključno, da se organiziranja in čiščenja lotite sistematično.

Pripravili smo nekaj napotkov za lažjo organizacijo in čiščenje doma.

1. Udobna in zračna spalnica ter vedno sveža posteljnina

Dobro spanje je nujno za ohranjanje vitalnosti in zdravja. Če smo naspani, se to odraža tudi na našem boljšem počutju, zbranosti, kreativnosti, storilnosti in spominu. Spalnica je obvezen del vsakega stanovanja, vendar ji pogosto namenjamo premalo pozornosti. Ljudje prespimo eno tretjino življenja, kar pomeni, da je spalnica in izbira izdelkov za spanje še kako pomembna. Z nekaj nasveti lahko prenovite spalnico tako, da se boste v njej počutili prijetneje in posledično bolje spali.

Zračna in svetla spalnica z udobno posteljo

Tako si boste zagotovili dobro razpoloženje in kakovosten spanec. Po dolgem in napornem dnevu je najprijetnejše priti v svežo in urejeno spalnico ter si na kvalitetnem in udobnem ležišču nabrati moči za nov dan. Naj bo spalnica vaš raj udobja. Svojo popolno posteljo si lahko oblikujete v konfiguratorju.

Posteljnina iz kakovostnih materialov, saj prihaja v direkten stik s kožo

Posteljnina naj bo izdelana iz kvalitetnih in zračnih materialov, da se med spanjem ne boste pregrevali ali potili. V hladnejših mesecih je pomembno, da posteljnino redno menjamo, saj v svoje prostore spustimo manj svežega zraka. Da bi si ustvarili kar se da primerno spalno okolje, vam svetujemo, da spalnico in izdelke za spanje redno prezračujete, vendar jih ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi. Poleg tega se zaradi ogrevanja lahko v posteljnine in vzmetnice hitreje namnožijo pršice, zato sta čista posteljnina in zračenje prostora še toliko bolj bistvena.

Prezračite tudi svoja ležišča in vzglavnike

Ležišče zračite brez posteljnine vsaj enkrat na teden, prav tako vzglavnike. Na ta način boste preprečili nastajanje neprijetnih vonjav in plesni. Svetujemo vam, da ležišče večkrat tudi obrnete (4-krat letno). Obrnite položaj ležišča glava-noge in položaj ležišča okoli svoje osi, da se izmenično uporabljata obe ležalni ploskvi.  Izberite izdelke, ki imajo možnost pralne preobleke. Pralne preobleke in nadvložki so odlična rešitev za zagotavljanje večje higiene in za podaljševanje življenjske dobe ležišča.

Snemljive preobleke mebloJOGI® ležišč iz lateksa, ležišč iz penevzmetnic in nadvložkov so pralne v pralnem stroju s programom za občutljivo perilo. Tako boste sebi in vašim bližnjim zagotovili bolj čisto in zdravo spalno klimo.

2. Svetel dom nam bo dal več motivacije

Ker je jesen čas, ko se dnevi krajšajo in se zato zbujamo v temna jutra, je dobrodošlo, da si domovanje uredite tako, da bo dovolj svetlo. Spremembe v količini svetlobe pomembno vplivajo na človeški cirkadiani ritem. Pomanjkanje svetlobe ima lahko negativne učinke, enako pa velja tudi za pretirano izpostavljenost nekaterim vrstam umetne svetlobe. Zaradi svetlobe so lahko moteni različni fiziološki procesi, ki vplivajo na motnje spanja, spremembo razpoloženja, zmanjšanje koncentracije in na večjo utrujenost. S svetlejšim domovanjem boste dobili tudi več motivacije za začetek dneva.

3. Čiščenje preprog in zaves

Če ste poleti svoje preproge le zračili, jih je zaželeno jeseni dobro očistiti. To je še posebej pomembno, če imate hišne ljubljenčke. Prav tako je dobro vsaj enkrat v jesenskem času oprati tudi zavese.

4. Urejena garderobna omara

Čas je, da operete in do nove sezone pospravite poletna oblačila. Zimska oblačila pregledno razporedite v svoje omare. Tako boste ob prvem mrazu kar najhitreje našli tista toplejša.

5. Urejen hodnik

V hladnejših mesecih bodite še posebej pozorni na čistočo vaših hodnikov. Naj bodo ti prilagojeni na spremenljivo in vlažno vreme. Dobro obrišite tudi kljuke in površine hodnika, saj so te prve, ki se jih dotaknemo, ko vstopimo v dom. Uredite si tudi prostor za odlaganje plaščev in bund.

Želimo vam prijetno jesen.

Urejanje spalnice

Nasveti za urejanje spalnice

PREBERITE VEČ

Povzetek košarice

Košarica je prazna.
Trenutno nimate v košarici nobenega izdelka.
V trgovino