-20% na vse vzmetnice in ležišča + BREZPLAČNA DOSTAVA*.
PREVERITE UGODNOSTI
Polna skleda živil za boljši spanec
Zdravje

Katera so živila za boljši spanec?

Določena živila vsebujejo hranila, ki nam pomagajo boljše spati.

Ali ste vedeli, da do boljšega spanca lahko pridemo tudi s pravo prehrano?

Vedno znova poudarjamo, kako pomemben je dober in kakovosten spanec za zdravje.
Čeprav je za kakovosten spanec priporočljivo, da vsaj dve uri pred spanjem sploh ne jemo,
lahko v primeru nespečnosti poskusimo z določeno vrsto hrane, ki pomaga pri sproščanju hormonov.

Nespečnost je v moderni dobi pogosto posledica stresa in hormonskega neravnovesja, ki ga prinese nepravilna prehrana in naš življenjski stil.
Preberite več o vzrokih za nespečnost in, kako jo uspešno premagati.

Dober spanec vpliva na apetit in pomaga uravnavati telesno težo, povezan je z dobrim čustvenim počutjem, z večjo produktivnostjo, z boljšim mentalnim in fizičnim zdravjem.

Z uravnoteženo zdravo prehrano poskrbimo tudi za pravilno delovanje melatonina v svojem telesu. ki vpliva na našo zaspanost.

Katera so živila za boljši spanec, ki vas bodo pred spanjem umirila?

  • Orehi – vsebujejo triptofan, aminokislino, ki spodbuja tvorbo melatonina (spalnega hormona) in serotonina (srečnega hormona), ki pomagata do boljšega spanja, prav tako pa vsebujejo hranila, ki pomagajo pri spopadanju s stresom.
  • Mandlji – vsebujejo veliko magnezija, minerala, ki vpliva na sproščanje mišic ter preprečuje mišične krče, kar je še kako pomembno za miren spanec.
  • Banane – vsebujejo triptofan, poleg tega pa tudi snovi, ki pomagajo pri tvorjenju melatonina, hormona, ki povzroča zaspanost. Poleg tega banane vsebujejo tudi magnezij, ki pomaga pri sproščanju mišic.
  • Mleko – njegove hranilne snovi, predvsem kalcij in triptofan, pomagajo pri sproščanju in trajanju spanca.
  • Češnje – so eden redkih prehranskih virov melatonina, ki uravnava vašo notranjo uro, spanec je daljši in kakovostnejši.
  • Čičerika – vsebuje vitamin B6, ki spodbuja tvorjenje serotonina v možganih, zato je prava izbira za nočni prigrizek, kadar ne morete zaspati.
  • Bučna semena – bogata so z magnezijem in triptofanom.
  • Zelena listnata zelenjava – kot so solata, špinača in ohrovt, vsebujejo veliko kalcija, ki pomaga pri uravnavanju delovanja mišic in tvorbi spalnega hormona melatonina.
  • Kamilični čaj – prispeva k boljšemu spanju, saj povečuje količino glicina, kemikalije, ki sprošča živčevje in mišice ter deluje kot blagi pomirjevalec.

Uravnotežena prehrana proti utrujenost

Na kakovost spanja pa vpliva tudi kakovost ležišča.

Tako kot je spanec temelj dobrega življenja, je kakovostna vzmetnica osnova za dober spanec. Ležišče mora zagotavljati optimalno oporo in popolno prilagajanje telesu med ležanjem.

Svetujemo, da ležišče menjate na 7-10 let, vzglavnik pa vsaj na 2 leti. Preberite več o tem, kako izbrati pravo ležišče. Preverite našo ponudbo ležišč in izberite tisto, ki vam nudi največ udobja in opore.

Poleg ležišča je zelo pomembno tudi, da imate pravi vzglavnik in odejo.

iStock 1192627435 scaled

Priporočila za zdrav in prijeten spanec

PREBERITE VEČ

Povzetek košarice

Košarica je prazna.
Trenutno nimate v košarici nobenega izdelka.
V trgovino