-20% na vse vzmetnice in ležišča + BREZPLAČNA DOSTAVA*.
PREVERITE UGODNOSTI
Telovadba proti nespečnosti in za boljše spanje
Šport

Telovadba proti nespečnosti in za boljše spanje

Vsi vemo, da redno telesno gibanje prinaša številne pozitivne učinke za telo in um. Zgodnje spomladansko obdobje je ravno čas, ko na seznam prostočasnih opravil vnesete dodatno športno aktivnost in boljše prehranjevalne navade z namenom, da okrepite svojo vitalnost. Športna aktivnost je poglaviten vir zdravja. Vsekakor različne športne dejavnosti na vsakega posameznika delujejo drugače. V tem članku vam predstavljamo, kaj morate vedeti o vplivu poznega večernega gibanja na spanje.

Redna telovadba vas pripelje do prijetne utrujenosti

Telovadba spodbuja psihično pomirjenost, saj se ob gibanju sproščajo hormoni zadovoljstva, ki vplivajo na vaše dobro razpoloženje. Gibanje deluje tudi kot blažilec razdražljivosti in stabilizator notranje biološke ure. S telesno aktivnostjo se vam poviša telesna temperatura, ko pa vam ta začne upadati, po nekem času občutite zaspanost in po naravni poti padete v zdravilen spanec.

S hojo do boljšega spanja

Hoja spada med telesne aktivnosti, ki jih boste enostavno vključili v svojo vsakodnevno rutino. Predstavlja odličen začetek dneva, osveži um in zbistri misli, deluje protistresno, dviguje razpoloženje in pozitivno energijo, izboljšuje apetit in pomaga pri socializaciji. Vse te pozitivne lastnosti vplivajo tudi na boljšo kakovost spanja.  Več o prednostih hoje si lahko preberete v članku “S hojo do boljšega spanja”.

Kaj pa intenzivnejša športna aktivnost pred spanjem?

Če si vzamete čas za šport šele zvečer, je pomembno, da aktivnost izberete premišljeno – zakaj? Intenzivni vadbi se je priporočljivo v poznih večernih urah izogibati. Naporna telesna aktivnost lahko spodbudi živčni sistem in preveč dvigne srčni utrip, kar vam oteži spanje.

Kdaj je za športno dejavnost »prepozno«?

Ključ do dobrega spanca, v katerega telovadba ne bi negativno posegala, je tudi upoštevanje pravega časa vadbe. Zato bi bilo zelo smiselno, da vadbo končate vsaj 1 uro, še bolje 90 minut pred spanjem. Tako bo vaše telo dobilo dovolj časa, da se umiri in se vam telesna temperatura zniža.

Vsak šport ne vpliva enako na spanje

Osredotočiti bi se morali na tiste vrste telesnega gibanja, po katerem kognitivni procesi delujejo pravilno, da poskrbijo za naravno prehajanje stanja budnosti v stadij spanja. Med športne zvrsti, ki so med bolj primernimi za večerno željo po gibanju, sodobna zdravstvena stroka uvršča:

  • jogo,
  • hojo,
  • razgibavanje,
  • umirjeno plavanje,
  • umirjeno kolesarjenje,
  • lahko do zmerno dvigovanje uteži.

Večerno gibanje naj bo nizko ali srednje intenzivno, da ne posegate v naravni cikel spanja.

Kaj lahko storite, če po večernem športanju še ne morete zaspati?

Tukaj je nekaj napotkov, kaj narediti v primeru, če se po pozni vadbi še ne umirite za spanje.

  • Velikokrat pomaga, da takoj po izbrani vadbi izvedete še krajši lahek tek ali naredite vaje za raztezanje. Postopoma boste povrnili raven dihanja v normalno stanje.
  • Razmislite, ali ste telo popolnoma ohladili. Dobra odločitev je tudi hitra mrzla prha. 
  • Vadite vaje globokega dihanja in meditacije. Dihalne vaje vam pomagajo pri sprostitvi in zmanjšajo nivo adrenalina.
  • Lahko uporabite pomirjujoče dodatke, kot so: eterično olje sivke, čaj z izvlečkom pasijonke, magnezijev prah za regeneracijo telesa po športu.

Povzetek košarice

Košarica je prazna.
Trenutno nimate v košarici nobenega izdelka.
V trgovino