-20% na vse vzmetnice in ležišča + BREZPLAČNA DOSTAVA*.
PREVERITE UGODNOSTI
Hoja za boljši spanec
Šport

S hojo do boljšega spanja

S hojo do boljšega spanja.

Na svetu za težavami, povezanimi s spanjem, trpi kar 50 do 70 milijonov ljudi! S pojavom pametnih ur in drugih pripomočkov je zelo enostavno spremljati število opravljenih korakov v dnevu. Ta podatek lahko uporabite tudi v korist počitku. Raziskave in strokovne analize so pokazale, da dodatnih 2000 korakov tedensko (približno 2 kilometra) izboljša kakovost spanja. Enostavno, kajne?

Hoja zdravju koristi. 

Dovolj je že 30 minut zmerno hitre hoje na dan, da se v telesu začne vrsta procesov, ki ugodno vplivajo na naše splošno zdravstveno stanje. Dnevno zmerna hitra hoja zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, blagodejno vpliva na stres in raven energije. Hoja človeka krepi in izboljša splošno stanje organizma. Obenem pa prispeva k dobremu psiho-fizičnemu počutju, ki posledično vodi do boljšega spanca.

Vzemite si čas za sprehod v naravi.

Razgled na pokrajino in svež zrak vas bo napolnil s pozitivno energijo, rekreacija pa bo blagodejno vplivala na vaše mišice in telo. Obenem pa bo jutranja izpostavljenost naravni svetlobi s sprehodom po svežem zraku, pomagala vzpostaviti močan cirkadiani ritem, ki spodbuja zdrav spanec.

Ne pozabite na vodo! 

Popijte en kozarec 10 minut preden se odpravite na sprehod ter enega, ko se vrnete. Če se odpravite na daljši sprehod, s seboj vzemite steklenico vode.

Iz slednjega lahko sklepamo, da že kratek sprehod bistveno izboljša naše življenje. 

Hoja predstavlja odličen začetek dneva, osveži um in zbistri misli, deluje protistresno, dviguje razpoloženje in pozitivno energijo, izboljšuje apetit in pomaga pri socializaciji. Vse te pozitivne lastnosti vplivajo tudi na boljšo kakovost spanja.  Svetujemo, da se, ko je le mogoče, odpravite na sprehod v naravo. Pred odhodom razmislite, kam se odpraviti, da bi se izognili večjemu številu ljudi. Vse, kar potrebujete, so le športni copati in kanček volje.

Predlogi za vztrajnost pri rednem sprehajanju:

  • Nastavite si opomnik.

Pogosto se zgodi, da smo preveč zaposleni z vsakodnevnimi obveznostmi in opravili, kar včasih pripelje do tega, da pozabimo ali iščemo izgovore, kako bi se lahko izognili športnim aktivnostim. Zato je eden od načinov, da si zagotovimo več gubana ta, da si nastavite opomnik. Pa naj bo to zgolj enkrat dnevno med odmorom za kosilo ali vsakih nekaj ur za krajše gibalne pavze.

  • Izklopite mobilne naprave.

Da vam bo hoja kar najbolj koristita izklopite vaše mobilne naprave in se odpravite na sprehod brez telefonskih klicev, glasbe ali podcastov. Tako se boste lahko popolnoma posvetili miru in tišini ter osredotočili na svoje misli. Ta čas bo tako postal priložnost za pomiritev in poglobljeno ozaveščanje, kar vam lahko pomaga postati bolj čuječi.

  • Zagotovite si družbo in vključite druge v svoje sprehode.

Za dodajanje raznolikosti in preprečevanje monotonije svoje nove rutine premislite o tem, da se občasno srečate s prijatelji med sprehodom ali prestavite sestanke na prosto. Svež zrak vam bo koristil pri iskanju navdiha in kreiranju novih idej.

  • Izberite primeren čas, glede na želene rezultate.

Pomembno pa je, da se zavedate, da vas vadba tik pred spanjem ohranja budne. Gre za posledico sproščanja endorfinov, ki povečajo možgansko aktivnost ter vas zato ohranjajo budne. Zato je priporočljivo, da se vsaka oblika vadbe izvaja vsaj uro do dve pred spanjem, da se endorfini uspešno izločijo iz telesa.

Obenem pa vadba poveča telesno temperaturo posameznika, ki se lahko primerja z učinkom vročega tuša zjutraj, zato bo vaša zaspanost hitreje olajšana ter vaš začetek dneva uspešnejši.

Povzetek košarice

Košarica je prazna.
Trenutno nimate v košarici nobenega izdelka.
V trgovino