-15 % na izbrane vzmetnice + BREZPLAČNA DOSTAVA*!
PREVERITE UGODNOSTI
Vzdrževanje ležišč in vzglavnikov
Nasveti

Pogosta vprašanja z odgovori o vzdrževanju ležišč in vzglavnikov

Za vas smo pripravili odgovore na pogosto zastavljena vprašanja glede vzdrževanja ležišč in vzglavnikov.

VZMETNICE IN LEŽIŠČA

  • Kako pogosto bi morali zamenjati vzmetnice in zakaj?

Idealno je, da se vsakih sedem let zamenja ležišče, najkasneje pa v desetih letih. Menjava je potrebna predvsem iz higienskih vzrokov, saj se z leti v ležišču nabere veliko prahu, pršic, odmrlih celic kože, ipd. Poleg higienskih razlogov je zamenjava ležišča potrebna tudi zaradi spreminjajočih se potreb človeškega telesa po udobju čez čas.

  • Ali bi morali vzmetnice redno čistiti in kako? Je globinsko čiščenje, ki ga ponujajo nekateri čistilni servisi in posamezniki, dobra odločitev?

Če ima vzmetnica snemljivo in pralno preobleko, je le-to priporočljivo enkrat letno oprati v skladu s priporočili proizvajalca. Vsa naša ležišča imajo etiketo o vzdrževanju všito na notranji strani preobleke. Vzmetnice s fiksno preobleko se z mokro krpo le obrišejo. Globinsko čiščenje ni priporočljivo, saj lahko poškoduje preobleko, čiščenje pa ne doseže samega jedra vzmetnice, saj prah iz globine le povlečemo v zgornjo plast ležalne površine.

  • Kaj narediti v primeru, ko se vzmetnica zmoči?

Vzmetnico je treba dobro osušiti iz obeh strani. Če ima snemljivo in pralno preobleko, jo čim prej snamemo, operemo in naravno osušimo (vendar ne izpostavljamo direktnemu soncu), vzmetnico pa obrišemo in osušimo.

  • Kako očistiti otroško vzmetnico, če je na njej madež urina?

Takšne madeže je priporočljivo očistiti oziroma odstraniti takoj, ko nastanejo. Gobico namočimo v mlačno vodo (vanjo lahko dodamo kapljico čistila) ter ožamemo, nato tapkamo po madežu, dokler ne odstranimo vsebine madeža. Madežev nikoli ne drgnemo, saj bo tako umazanija še bolj prodrla v tkanino. Tako madeže kot neprijetne vonjave učinkovito odstranjuje tudi soda bikarbona. Vse naše otroške vzmetnice in ležišča imajo snemljivo in pralno preobleko, torej jo lahko operemo.

Priporočamo uporabo nadvložka mebloJOGI® Protector, ki je namenjen zaščiti ležišča pred tekočinami, madeži in umazanijo. Njegova posebnost so inovativni materiali, ki omogočajo kroženje zraka znotraj ležišča, hkrati pa preprečujejo vstop tekočin v jedro postelje.

  • Kako očistiti ležišče, če se na njem pojavi plesen?

Mesto, kjer se je pojavila plesen, lahko delno očistimo s sodo bikarbono ali eteričnim oljem čajevca (mešamo z vodo). Takšno ležišče pa je priporočljivo čim prej zamenjati, saj je plesen zdravju škodljiva. Za vlažne prostore ne priporočamo ležišč iz pene in lateksa, saj so kljub zračnim kanalom ali perforaciji manj zračna kot vzmetnice z žepkastim ali klasičnim vzmetenjem. Pod vzmetnico mora biti dovolj prostora, da je omogočen dober pretok zraka. Za posteljno podlago pa se priporočajo lesene letvice, ki nudijo dobro podporo in zračnost ležišču. Pri nakupu novega ležišča opozorite prodajalca na težavo z vlago v stanovanju, saj vam bo tako lažje svetoval in priporočal vzmetnice z materiali, ki dihajo in so odporni proti plesni.

  • Na kakšen način lahko poskrbimo, da bo naša vzmetnica čim dalj časa ohranila obliko in hkrati čistočo?

Vzmetnico je priporočljivo večkrat letno obračati, najbolje štirikrat letno – v vsakem letnem času. Pri žepkasto vzmetenih vzmetnicah je zelo pomembna tudi podlaga pod samim ležiščem. Priporočamo vzmeteno posteljno dno ali letvene pode, ki imajo manj kot 4 cm razmika med posameznimi letvicami. Ker so žepkaste vzmeti namenjene ležanju, je pomembno, da v primeru sedenja nismo čisto na robu vzmetnice, ampak imamo težo pomaknjeno proti sredini ležišča. Snemljivo in pralno preobleko je priporočljivo enkrat letno oprati.

  • Kako lahko operem pralno preobleko na vzmetnici?

Najprej priporočamo, da se preveri, kakšne specifikacije glede vzdrževanja so navedene na sami preobleki (oznake za vzdrževanje). Preobleke vzmetnic mebloJOGI® lahko perete v pralnem stroju s programom za občutljivo pranje. Preobleke se ne smejo sušiti v sušilnem stroju, ravno tako se ne smejo likati. Prednost snemljivih pralnih preoblek mebloJOGI® je, da se z zadrgo lahko ločijo na dva dela – spodnji in zgornji del, kar vam omogoča posamično pranje ter lažje in hitrejše sušenje.

Ležišča s snemljivo in pralno preobleko z bombažno sintetičnim polnilom

Čistost izdelka lahko vzdržujete s pranjem pri 40 °C na programu za občutljive tkanine pri zmanjšani centrifugi. Priporočamo uporabo tekočih sredstev za pranje občutljivih tkanin, po možnosti ekoloških čistil. Pomembno je, da izdelek pred ponovno uporabo popolnoma in čim hitreje posušite na ravni podlagi. Odsvetovano je sušenje v sušilnem stroju in na soncu.
Opozorilo:
V bombažnem polnilu so naravna bombažna semena, ki lahko ob prvem pranju rahlo rjavo obarvajo preobleko. V kolikor se želite izogniti obarvanosti preobleke, priporočamo, da takoj po prvem pranju izdelek še pred sušenjem ponovno operete in s tem odstranite obarvanost.

Opisi znakov za pranje, ki bi vam utegnili biti v pomoč.

Normalno pranje (v kolikor je določena stopinja pranja npr. 60 °C se le-to upošteva kot najvišja priporočena temperatura pranja).
Beljenje ni dovoljeno.
Zmerno vroče likanje (do 150 °C – pike označujejo stopnjo sušenja pri reguliranih likalnikih).
Likanje ni dovoljeno.
Sušenje s centrifugo je prepovedano.
Kemično čiščenje je prepovedano.

POSTELJNINA

  • Kako pomembna je posteljnina, ki jo uporabljamo? Ali posteljnina lahko vpliva na lastnosti, ki jih ima vzmetnica?

V kolikor je posteljnina iz nekvalitetnih materialov, ki ne dihajo, lahko to pripomore k temu, da se boste med ležanjem pregrevali in potili, kljub temu, da imate zračno in kvalitetno vzmetnico. Posteljnina je ravno tako pomembna, saj prihaja v direktni stik s kožo, zato naj bo narejena iz kvalitetnih materialov.

VZGLAVNIKI

  • Ali lahko operem vzglavnike iz lateksa, spominske pene in HR pene?

Vsi mebloJOGI® vzglavniki imajo snemljivo in pralno preobleko, ki jo lahko perete na 60 °C v pralnem stroju. Preobleke se ne sme likati in sušiti v sušilnem stroju. Notranjost vzglavnika, torej spominska pena, lateks in HR-pena, ni pralna. Morate pa vedeti, da so to kvalitetni in certificirani materiali, ki preprečujejo razvoj pršic, bakterij ter plesni in zato ne potrebujejo pranja.

 

Da bi lahko uporabljali vaše ležišče, vzmetnico ali nadvložek pravilno ter da bi bila s tem življenjska doba izdelkov za spanje dolga, smo pripravili nekaj priporočil in navodil za pravilno uporabo ležišč in vzmetnic.

Več o pogostih vprašanjih si lahko preberete v rubriki Pogosta vprašanja.

Povzetek košarice

Košarica je prazna.
Trenutno nimate v košarici nobenega izdelka.
V trgovino