Tamara Zidanšek z loparjem
Ambasadorji

Kako se Tamara Zidanšek sooča z vzponom svoje kariere

5.5.2023

Psihično in fizično zdravje lahko ohranjamo samo s kakovostnim spancem.  Tega pa se dobro zaveda tudi Tamara Zidanšek, trenutno najuspešnejša slovenska teniška igralka. Tamarina starša sta že v otroštvu poskrbela, da je šport postal pomemben del Tamarinega življenja. Tamara pravi, da je bila odločitev za tenis enostavna, saj v njem neizmerno uživa in rada obiskuje tople kraje, kjer potekajo teniški turnirji. V intervjuju nam je zaupala, kaj rada počne v prostem času in kakšen je njen recept za doseganje vrhunskih rezultatov. 

Tamara prosim, povejte nam kaj več o vas. Kako bi se predstavili v treh stavkih, za tiste, ki vas še ne poznajo?

Sem Tamara Zidanšek, slovenska teniška igralka. Šport je velik del mojega življenja, zanima pa me tudi veliko ostalih stvari. Rada se izobražujem in učim novih stvari. Zelo me zanima psihologija, ne samo športna. Zelo veliko pa mi pomenijo medsebojni odnosi v življenju. Zelo sem vesela in ponosna, da imam v življenju ljudi za katere lahko rečem, da so res pravi prijatelji.

Kaj je navadno vaša prva misel, ko se zjutraj zbudite in vaša zadnja misel preden zaspite?

Na to vprašanje mi je zelo težko odgovoriti. Rada si postavim vsakodnevni izziv, v smislu kaj lahko naredim, da bo današnji dan ‘perfekten’. Po zaključenem dnevu pa se zvečer vprašam, če sem to naredila in kaj se lahko naučim iz današnjega dneva.

Iz kje črpate navdih in motivacijo, kaj je tisto, ki vas tudi v težkih časih žene naprej?

Motivacije pri meni skoraj nikoli ni bila problem. Vem kaj želim doseči in dokler tega ne bom dosegla, ne bom odnehala.

Kako se soočate s strahovi ter s hitrim tempom življenja?

Na hiter tempo življenja sem se privadila in mi v večini primerov odgovarja. Strahovi pa pridejo in grejo, takšni in drugačni. Probam se naučiti iz situacij, ki se mi pripetijo v življenju in se soočiti s strahovi. Pometanje pod preprogo se pri meni nikoli ni obneslo, prej kot slej te bo namreč doletela podobna situacija, v drugi življenjski situaciji.

Kakšne so bile vaše sanje, ko ste bili še mlajša? So se sanje uresničile?

Moje sanje so bile biti med najboljšimi na svetu in početi to kar počnem zdaj tako, da lahko rečem, da so se moje sanje uresničile.

V športu poleg fizične, tehnične in taktične priprave igra zelo pomembno vlogo tudi psihična pripravljenost. Kako skrbite za to?

Psihična priprava v športu pomeni največ. To je tisto, kar dela razliko med najboljšimi. Vsak ima svoj način kako pristopit k temi, ker vsakemu odgovarja nekaj drugega. Zame je zelo pomemben del psihične priprave moja fizična priprava, ker moj tenis temelji na tem. Veliko pa se ukvarjam, tudi z vizualizacijami in takšnimi in drugačnimi tehnikami za sprostitev.

Kdo vas je navdušil nad športno kariero?

Starša sta me od malega vpisovala v različne športne tečaje. Od malega sem bila v stiku s športom in to je ostalo z mano.

V katerih športnih disciplinah ste se že preizkusili in zakaj ste izbrali ravno tenis?

Trenirala sem atletiko in bordanje. Za tenis pa sem se odločila, ker sem ob tem najbolj uživala in ker imam rajše tople kraje.

Povejte nam kaj več o vaših športnih dosežkih. Kateri je vaš prvi in na katerega ste najbolj ponosni?

Ko pogledam nazaj na svojo kariero sem lahko ponosna. Veliko je odmevnih dosežkov, katerih se najbolj spomnim. Če pa bi morala izbrati enega pa je to zmaga na mojem prvem profesionalnem turnirju 10.000$ sklada v Velenju. To je bil začetek moje profesionalne kariere in iz tega so sledili vsi ostali dosežki.

Glede na to, da ste pogosto odsotni zaradi tekmovanj, nam povejte ali lahko na tekmovanjih dovolj kvalitetno spite?

Spanje pri meni na srečo ni nikoli problem, se pa zavedam, da je spanje nujno za dobro regeneracijo mojega telesa. Ker sem veliko časa odsotna zaradi turnirjev je kvaliteten počitek doma še toliko bolj pomemben.

Kaj bi bili, če ne bi postali tenisačica?

Zelo me zanima psihologija, katero tudi študiram. Nekako bi rada bila povezana s tem, če nebi igrala tenisa. Po zaključku svoje kariere pa bi bila ostala povezana s športom na splošno.

Odkar sem s pomočjo super mebloJOGI® ekipe izbrala vzmetnico Platinum hard vem, da se bom vsako jutro doma zbudila naspana. Kot teniška igralka vsak teden preživim v drugem hotelu, na drugem ležišču. Zato mi je še toliko bolj pomembno, da se lahko vedno zanesem, da se bom doma kvalitetno naspala, regenerirala in pripravila na naslednji turnir. Navdušena sem nad podporo in zračnostjo, ki mi jo zagotavlja vzmetnica med spanjem. Končno mi med spanjem ni več vroče. Če si tudi vi želite mirnejšega in bolj kakovostnega spanca, vam priporočam, da si čim prej izberete mebloJOGI® vzmetnico, ki bo prava za vas. 

Tamara Zidanšek
slovenska teniška igralka 

Nasmejana Tamara

Kakšni so vaši cilji, obstajajo še kakšni, ki jih še niste dosegli in nam jih lahko zaupate?

Zaenkrat delam to kar mi je najbolj všeč in v čemer najbolj uživam. Še zdaleč nisem rekla zadnje besede in vem, da lahko dosežem še več. Čas bo povedal pa kaj več. Veselim pa se tudi življenja po tenisu in novih avantur.

Poleg napornih treningov vaš urnik zahteva tudi čim boljšo regeneracijo in počitek. Pri tem vam pomaga tudi sponzor mebloJOGI®, kot strokovnjak na področju spanja. Na kakšen način poteka sodelovanje?

K sodelovanju z mebloJOGI® sem pristopila z željo po boljšem spancu, ko sem doma. Načeloma nimam problemov s spanjem. Vendar pa mi kvaliteta spanca in udobje veliko pomenit, ker toliko potujem med turnirji. Oboje sem dobila zahvaljujoč novi postelji in vzmetnici mebloJOGI®.

Zakaj ste se odločili za sodelovanje z mebloJOGI®?

Od prijateljev in znancev sem slišala dobre stvari o njihovih izdelkih/produktih. Ko smo stopili v kontakt z njimi, mi je veliko pomenila njihova takojšna zainteresiranost in prijaznost. Od tam naprej je vse potekalo zelo gladko.

Čeprav ste trenutno v polnem zagonu, razmišljate o tem, kakšno življenje si želite po športni karieri? Kaj za vas predstavlja sanjski življenjski slog?

Razmišljam in se veselim življenja po teniški karieri. Trenutno delam na tem, da bi si zagotovila prihodnost. Rada bi namreč imela svobodo in možnost, da bom po koncu teniške kariere delala nekaj, kar me zanima in kar bom delala s srcem, kaj pa to bo pa bo čas povedal. Trenutno se ne obremenjujem s tem.

Če bi lahko nagovorili ljudi, ki se zgledujejo po vas, kakšen bi bil vaš nasvet? Kaj bi jim radi povedali?

Najbolj pomembna stvar je, da uživaš v tem kar delaš. Da imaš motivacijo iz razloga, ki ga veš ti in temu slediš.

V vaši karieri je veliko odrekanja, odsotnosti. Kaj je tisto kar vam odtehta vse to?

K sreči nisem takšna oseba, ki sem preveč pogrešala normalno življenje. Seveda pa so mi pri tem veliko pomagali družina in prijatelji. Okoli sebe imam ljudi, ki razumejo moj ‘zahteven’ stil življenja in to mi pomeni veliko, ker mi zelo olajša stvari.

Kako se ob natrpanem urniku sprostite? Kakšen je vaš ritual ali način sprostitve? Kaj za vas pomeni beseda “relax”? Kaj najraje počnete v prostem času?

Zelo rada delam nič. Ko sem doma čas preživim z družino. Ko pa sem po turnirjih rada pogledam kakšno serijo. Ob priliki si vzamem čas, da si ogledam kakšno znamenitost mesta in grem na kakšen sprehod.

Obstaja kaj takšnega, kar bi v življenju radi spremenili, zavrteli čas nazaj?

Ne, vse izkušnje, dobre in slabe, so me naredile takšno kot sem danes. Vsi dogodki so me pripeljali do situacije v kakršni sem danes. Tega nebi spremenila.

Je kaj, kar bi radi povedali o sebi, pa morda še nikoli niste imeli priložnosti?

Ne vem če je kaj takega, kar še nisem povedala. Večina je zelo presenečena, ko povem, da me zelo zanima psihologija, ki jo tudi študiram.

Povzetek košarice

Košarica je prazna.
Trenutno nimate v košarici nobenega izdelka.
V trgovino