Spočit športnik na postelji
Šport

Vrhunski športniki in spanje

Vrhunski športniki večino energije vlagajo v trening in tekmovanja. Velik del njihovega športnega napredka pa ni odvisen samo od tega, koliko trenirajo ampak tudi od tega, kako počivajo. Za vrhunske nastope skozi vso sezono morajo biti mišice sposobne, da se obnovijo in si opomorejo po težkem delu. Ohranjanje pravilnega razmerja regeneracije in treninga je zato nujno za nadaljnji napredek. V nasprotnem primeru pa posledice pretreniranosti lahko resno ogrozijo nastope na tekmovanjih.

Po večjih naporih se priporoča aktivna regeneracija

Med dirkami in večjimi napori kolesarji zapolnjujejo čas z vožnjami pri zmanjšani obremenitvi ali t. i. regeneracijskimi vožnjami. Tako imenovana aktivna regeneracija zaradi povečanega pretoka krvi v mišicah pospeši proces regeneracije, ugodno pa vpliva tudi na psihično sprostitev. Kar je veliko bolj efektivno od poležavanja na kavču! Slednje pa ne velja samo za vrhunske športnike, prav tako je pomembno za rekreativne športnike in navsezadnje tudi za vse bolj obremenjene posameznike, ki se zaradi načina življenja prav tako srečujejo z velikimi obremenitvami. Zato je lahko kratek sprehod na svežem zraku ali serija razteznih vaj v veliko pomoč pri premagovanju utrujenosti.

Pri uspešnem obnavljanju je zelo pomembna tudi skrb za telo

Za uspešno regeneracijo moramo zato posvetiti veliko pozornosti zalogam goriva v telesu, količini zaužite tekočine in količini spanja. Zadostna količina ogljikovih hidratov, beljakovin, vlaknin in vitaminov predstavlja gorivo za naše telo, na podlagi katerega naš organizem nemoteno funkcionira. Naporna vadba namreč najbolj osiromaši zaloge glikogena v mišicah in tega je potrebno nadomestiti. Ob večjih naporih naše telo lahko izgubi z znojenjem tudi liter tekočine. Z znojenjem pa ne izgubljamo samo vode ampak tudi dragocene minerale, imenovane elektroliti. Mednje spadajo natrij, magnezij, kalcij in kalij, naše telo jih nujno potrebuje za krčenje in sproščanje mišic. Če jih v telesu primanjkuje se pojavi utrujenost in mišični krči.

Kadar premalo spimo, trpi prav vsak sistem v našem telesu

Splošno veljavno pravilo 8 ur spanja ni le mit, ampak zelo oprijemljivo dejstvo h kateremu bi morali vsi strmeti, če želimo ohranjati svoje zdravje. Več kot dvajset epidemioloških študij v zadnjih desetletjih poroča o istem principu: manj kot spimo, krajše (in slabše) živimo. Večina glavnih vzrokov bolezni je namreč dokazano povezano s pomanjkanjem spanja (debelost, demenca, sladkorna bolezen, rak). Nezadostno spanje (6 ur ali manj) na številne načine škoduje glavnim fiziološkim sistemom: srčno žilnemu, presnovnemu, imunskemu in reproduktivnemu. V primeru povečanih naporov (med katere sodi tudi višja raven stresa), bi morali količino spanja celo povečati na 9 ali 10 ur, če bi želeli optimalno obnoviti organizem. Tolikšno količino spanja ponoči si večina težko predstavlja, zato strokovnjaki priporočajo dremanje. 20-30 min počitka med 15. in 18. uro namreč zelo učinkovito deluje na obnovitvene procese našega telesa.

Za optimalno regeneracijo športnikov priporočamo naslednje izdelke za spanje

mebloJOGI Platinum vzmetnica za sveže spanje
IZBRAL TADEJ POGAČAR

mebloJOGI® Vzmetnica Platinum Cool

Izdelek mebloJOGI® Vzmetnica Platinum Cool je bil dodan v primerjalnik.
Primerjalnik
Luksuzna vzmetnica s 7-conskim vzmetenim jedrom in perforiranim lateksom, oplemenitenim s hladilnimi gel zrnci, pričara občutek sproščujoče svežine za vaš spočit videz. 
od 727,00 €
Vzmetnica Perla mebloJOGI z žepkastimi vzmetmi
IZBRALA ANA BUCIK

mebloJOGI® Vzmetnica Perla+

Izdelek mebloJOGI® Vzmetnica Perla+ je bil dodan v primerjalnik.
Primerjalnik
Vrhunska vzmetnica s spominsko peno, ki se prilagodi individualnemu obrisu telesa in zmanjšuje pritisk ležišča na telo. Ustvarja občutek podoben spanju na oblaku in je posebej primerna za alergike.
od 597,00 €
mebloJOGI Woody vzmetnica za spanje brez pregrevanja

mebloJOGI® Vzmetnica Woody Balance

Izdelek mebloJOGI® Vzmetnica Woody Balance je bil dodan v primerjalnik.
Primerjalnik
Luksuzna vzmetnica s 7-conskim vzmetenim jedrom učinkovito razbremeni celo telo. Zaradi dodanega bakra v lateksu omogoča optimalno regulacijo temperature vašega telesa.
od 727,00 €
Vzmetnica mebloJOGI Oaza z jedrom iz žepkastega vzmetenja
PRILJUBLJENA VZMETNICA

mebloJOGI® Vzmetnica Oaza

Izdelek mebloJOGI® Vzmetnica Oaza je bil dodan v primerjalnik.
Primerjalnik
Vrhunska vzmetnica, ki se ponaša s številnimi naravnimi materiali (lateks, juta in bombaž) in optimalnim prilagajanjem telesu, ter vam tako omogoča, da se v svojo Oazo potopite kar doma.
od 577,00 €
Lateks nadvložek Luna Latex mebloJOGI
AKCIJA -15 %

mebloJOGI® Nadvložek Luna Latex

Izdelek mebloJOGI® Nadvložek Luna Latex je bil dodan v primerjalnik.
Primerjalnik
Nadvložek bistveno poveča udobje spalne površine, saj 4-centimeterska plast lateksa z bakrom izjemno točkovno podpre telo. Baker bo poskrbel za reguliranje temperature telesa in boljše prevajanje toplote.
147,00 € od 124,95 €
Nadvložek iz spominske pene Lava Memory mebloJOGI

mebloJOGI® Nadvložek Lava Memory

Izdelek mebloJOGI® Nadvložek Lava Memory je bil dodan v primerjalnik.
Primerjalnik
Nadvložek, primeren za alergike, ki bistveno poveča udobje spalne površine tako, da s 4,5-centimetersko plastjo spominske pene učinkovito razbremeni pritisk ležišča na telo.
od 167,00 €
Masažni učinek z vzglavnikom Tactus Latex
AKCIJA -15 %

mebloJOGI® Vzglavnik Tactus Latex

Izdelek mebloJOGI® Vzglavnik Tactus Latex je bil dodan v primerjalnik.
Primerjalnik
Klasično oblikovan vzglavnik iz lateksa vam bo poleg izjemne zračnosti nudil prijeten in sproščujoč masažni učinek na zgornji površini vzglavnika.  
92,00 € 78,20 €
Velik in mehek vzglavnik Magna Latex Soft

mebloJOGI® Vzglavnik Magna Latex Soft

Izdelek mebloJOGI® Vzglavnik Magna Latex Soft je bil dodan v primerjalnik.
Primerjalnik
Večji klasični vzglavnik iz perforiranega lateksa bo s svojo izjemno mehkobo poskrbel za učinkovito razbremenitev vratno-ramenskega dela.  
92,00 €
Posteljno dno mebloJOGI Multi

mebloJOGI® Letveno dno Multi

Izdelek mebloJOGI® Letveno dno Multi je bil dodan v primerjalnik.
Primerjalnik
Letveno dno je zaradi velikega števila vzmetnih letvic, med katerimi je manjši razmik, izjemno prilagodljivo in še posebej primerno za ležišča z žepkastim vzmetenjem.
od 138,00 €

Povzetek košarice

Košarica je prazna.
Trenutno nimate v košarici nobenega izdelka.
V trgovino