29.4.2020
Zakaj bi pekli piškote samo za Božič, 30. april je namreč svetovni dan ovsenih piškotov! Praznujmo ga s sveže pečenimi piškoti, idealnimi za zajtrk v postelji čez prvomajske praznike.
Kaj potrebujete?
200 g moke
250 g ovsenih kosmičev (navadnih)
1 čajno žličko cimeta
½ čajne žličke pecilnega praška
1 ščepec soli
200 g masla (pustite, da se omehča na sobni temperaturi)
200 g sladkorja
2 jajci
1 čajno žličko vanilje
150 g rozin (ali čokolade zdrobljene na male koščke)
100 g orehovih jedrc (zdrobljenih)
Pekač, 2 posodi za mešanje, električni mešalnik in peki papir.
- Pečico segrejte na 180°C.
- Zmešajte suhe sestavine: moko, cimet, pecilni prašek in sol.
- Z mešalnikom kremno zmešajte maslo in sladkor v gladko maso.
- Primešajte jajci in vaniljo.
- Vmešajte še suhe sestavine, nato dodajte ovsene kosmiče in mešajte dokler ne nastane enotna masa.
- Dodajte še rozine in orehe, tako da so enakomerno razporejeni v masi.
Če je dobljeno testo preveč lepljivo, ga pustite počivati v hladilniku 30 min.
- Z žlico zajemite testo in oblikujte enakomerne kroglice (pribl. 40g), nato z roko sploščite in oblikujte na želeno debelino ter jih razporedite po pekaču na peki papir.
- Pecite 12-14 minut oziroma dokler ne postanejo rjavkasti.